積金組合睇個人承受力

2018-11-02 02:16
Share
  • Share

新入職場的明仔和傑仔,相約去球場打波。運動後,二人去茶餐廳吃個下午茶,順便吐槽一下工作的瑣事。



明仔:我個老闆好似當我工人,日日早上叫我沖杯咖啡。



傑仔:我都唔好得去邊,經常給人點去影印。明仔,你填好份強積金投資表格未?我個計劃都有不少基金,這次終於不用給人指指點點,可以自己挑選基金。



長線平衡風險回報

明仔:在強積金計劃下,我哋買基金可以想點就點。不過,強積金是我哋的養老金,都要做番唔少功課先可以達到升值目標。今次份強積金就真是關我事啦。



御峰評:強積金投資是為退休儲蓄,亦是一項長期投資。成員的強積金基金組合需要配合你的承受風險能力。雖然成員挑選強積金基金可以想點就點,但是忽略平衡長線投資的風險和回報,就會導致強積金組合錄得虧損甚至大幅下跌。



聖誕節前,傑仔和明仔再次出來打波,並談及今年的投資表現。



明仔:傑仔,今年投資表現如何?你個強積金戶口有無增值?



傑仔:唔好提啦,我上半年見債券基金表現不錯,年中追入後跌跌不休,最終戶口都是蝕錢。明仔,管理強積金有甚麼好辦法?



明仔:投資需要靠自己做功課,惟不少強積金計劃都提供目標日期基金,亦即是人生階段基金。這種基金可以隨着計劃成員的人生階段改變而自動調低投資風險。



傑仔:好的,等我返去都做吓功課。



御峰評:除了目標日期基金之外,投資者亦可考慮預設投資方案。明年四月一日起,每個強積金計劃都會引入一個「預設投資」方案,由核心累積基金和65歲後基金構成,擁有環球分散投資、隨計劃成員接近退休年齡而自動降低風險,以及設有收費上限的三個特點。

Related Articles

Manage your asset round-the-clock

Hotline

852
3896 3896

1501, 15/F, 101 King's Road,
North Point, Hong Kong

Mon - Fri (excluding public holidays)
09:00 - 18:00

Copyright © 2019 Noble Apex Advisors Limited. All Rights Reserved.